Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Výběr z knižních titulů pro tento týden.

Josef Škvorecký: Nataša, pícníci a jiné eseje, Literární akademie, 160 stran„Jednou v životě jsem mluvil s Alexandrem Dubčekem. Udělal na mě dojem hodného člověka. Hodní lidé bývají naivní; v tom je nějaký psychologický zákon. Přítel, který se při té příležitosti trochu zlískal, stál v rohu terasy, za zády panoráma noční Prahy a opile mi říkal: Je to možný? Vidíš ho? Je to možný, že by ho nechali? Že by ho nevoddělali? Takovýho hodnýho člověka? Není, řekl jsem.“ Tolik Škvoreckého úvaha Text pro případ, že bych vypadl z okna nebo se zabil při autonehodě z roku 1972. Sebrané spisy dvaaosmdesátiletého autora se tímto svazkem esejů věnovaných pícníkům, čili naivním a podlým levicovým peacemakerům, dostávají k číslu sedmadvacet.

Hernani Donato: Déšť a jaguár – pohádky brazilských indiánů, přeložila Pavla Lidmilová, Argo, 115 stran

Brazilské indiány má český čtenář zasuté v podvědomí při mlhavé vzpomínce na romány Vojtěcha Friče pro odvážné chlapce. Jejich jazyky se zabýval český filolog Čestmír Loukotka, přitahovali Clauda Lévi-Strausse či jeho krajana Rogera Bastideho. Indiánské pohádky, které sepsal brazilský etnolog, prozaik a historik Hernani Donato na základě záznamů cestovatelů a etnografů, přinášejí možnost nahlédnout do myšlení a fantazie mizejícího světa. Indiáni v Brazílii musí bojovat nejen o své jazyky či území, ale také o to, aby je bílí vetřelci přestali považovat za negramotné hlupáky. Jejich pohádky jsou jedinečným důkazem, že bílou civilizaci k tomu, aby je učila myslet, vůbec nepotřebovali.

Otto Wichterle: Vzpomínky, Academia, 208 stran

Paměti chemika (1913–1998), který si za svůj objev měkkých kontaktních čoček a silonu v zahraničí vysloužil obdiv, v domovině pak – coby nestraník – odebrání práv na svůj patent a vyhazov z vysoké školy i z práce.

Radan Lášek: Jednotka určení SOS II., Codyprint, 279 stran

Prostřední část třísvazkové práce vojenského historika se věnuje vzpomínkám devadesáti členů praporů Stráže obrany státu, kteří od září 1938 do března 1939 sváděli boje v nevyhlášené pohraniční válce s německými, polskými a maďarskými bojůvkami.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2007 pod titulkem Knihy