Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Putin tvrdí, že jsme agenti Západu

Světlana Gannuškinová je nová laureátka ceny Homo homini, kterou udílí Člověk v tísni.

Fotografie: Světlana Gannuškinová - Autor: Radim Beznoska • Autor: Respekt
Fotografie: Světlana Gannuškinová - Autor: Radim Beznoska • Autor: Respekt

Světlana Gannuškinováje nová laureátka ceny Homo homini, kterou udílí Člověk v tísni. Narodila se roku 1942 v Moskvě. Vystudovala na Moskevské státní univerzitě matematiku, kterou pak sama víc než dvacet let přednášela. V roce 1989 založila nevládní organizaci Graždanskoje sodějstvije (Občanská spolupráce), o tři roky později největší ruskou organizaci na obranu lidských práv Memoriál. Je známa jako kritik povinné policejní registrace obyvatel i návštěvníků Ruska, která je zdrojem rozsáhlé korupce. Přestože je členkou prezidentské Komise pro lidská práva, čelí její organizace, které se starají hlavně o uprchlíky, silnému tlaku tajné policie a státních orgánů.

Na internetových stránkách ruských neonacistů se objevily seznamy lidí „odsouzených k smrti“, s adresami a telefonními čísly. Je tam i vaše jméno a jména vašich kolegů. A taky návod, jak otrávit přistěhovalce, zorganizovat pouliční pogrom a tak dále. Jak se bráníte?

Dali jsme podnět k prokuratuře, ta předala věc FSB, bezpečnostní službě, která nahradila KGB. Po několika měsících mně poslali vyrozumění, že „nebyly naplněny znaky trestného činu“. Výzva k vraždě není podle nich reálnou hrozbou. Odmítli také, že by se mělo jednat o rozdmychávání etnické nenávisti. V dopise, který nám FSB poslala, byla užita podobná věta, jakou řekl kdysi prezident Putin v souvislosti s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].