Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Madla zpívá Evropě

Sen o českém hudebním úspěchu ve světě patrně televizní estráda Eurovize nenaplní.

Sen o českém hudebním úspěchu ve světě patrně televizní estráda Eurovize nenaplní.

Když vloni oznámil rocker Morrissey, že by se rád zúčastnil soutěže Eurovize coby zástupce Spojeného království, vypukl mírný povyk. Mnozí se divili, proč se seriózní tvůrce, pilíř politicko-poetických legend The Smiths, cpe do mezinárodní televizní estrády, kterou už málokdo bere vážně. Ale kdoví – možná to je známka znovuoživení soutěže, která si v éře Evropské unie hledá nové vymezení. Co znamená pro českou pop-kulturu, že letos (spolu s Gruzií či Makedonií) přistupuje do soutěže? A jde tu aspoň trochu o hudební propojení s Evropou?

Malovaný džbánek 2007

Soutěž Eurovize je svět sám pro sebe. Vznikla, když se v padesátých letech hledal program pro čerstvou mezinárodní síť, jež mohla vysílat jednu událost do více zemí. V roce 1956 se písničková soutěž konala poprvé s pouhými sedmi účastníky (Francie, Itálie, Německo, Švýcarsko a země Beneluxu). Záhy se rozrostla a stala se součástí mainstreamové zábavy.

Se svou odpovědí na „imperialistickou“ Eurovizi časem přišel východní blok. První ročník Intervize v polských Sopotech vyhrála v rozjásaném roce 1977 Helena Vondráčková (s písní Malovaný džbánku), o rok později si vavřín ze socialistické hudební olympiády odnesla Alla Pugačeva. Když byl v Polsku vyhlášen výjimečný stav, komunistický festival byl po čtyřech ročnících nadobro zrušen.

Letos v Eurovizi soutěží…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].