Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dobrý den v Čunkistánu

Straničtí kolegové ani koaliční partneři nic nezmůžou, dokud šéf lidovců sám neuzná, že jde o problém. Policie stíhá člena vlády vůbec poprvé v české historii. Přestože si dvě třetiny voličů přejí, aby za těchto okolností odešel z funkcí, jeho strana má jiný názor. Co ji k tomu vede?
Klíč k této otázce bylo možné hledat minulý týden v místnosti číslo 106 v Poslanecké sněmovně. Tam se sešlo širší vedení lidovců s jediným bodem programu: co dělat s aférou svého předsedy.

Fotografie: Pan Nenahraditelný. Zatím. • Autor: Respekt
Fotografie: Pan Nenahraditelný. Zatím. • Autor: Respekt

Straničtí kolegové ani koaliční partneři nic nezmůžou, dokud šéf lidovců sám neuzná, že jde o problém.

Zítra v devět třicet zasedání vlády, pak interpelace v parlamentu, dvanáct patnáct policejní výslech, a když všechno půjde dobře, v 17.00 odlet do Bruselu. Tak bude zakrátko vypadat pracovní den českého vicepremiéra: už teď se právník Jiřího Čunka dohaduje s ostravskou expoziturou protikorupčních policistů, kam do programu šéfa lidovců vmáčknout pohovory s vyšetřovatelem. Policie stíhá člena vlády vůbec poprvé v české historii. Přestože si dvě třetiny voličů přejí, aby za těchto okolností odešel z funkcí, jeho strana má jiný názor. Co ji k tomu vede?

Důvěra a podpora

Klíč k této otázce bylo možné hledat minulý týden v místnosti číslo 106 v Poslanecké sněmovně. Tam se sešlo širší vedení lidovců s jediným bodem programu: co dělat s aférou svého předsedy.

Jsme na místě, muži a ženy prodírající se hroznem novinářů vypadají ustaraně. Jediný, kdo přichází se sebejistým profesionálním úsměvem, je Jiří Čunek. Vstup do důležitého jednání se trochu dramatizuje, když několik hodin před schůzí dává poprvé za několik měsíců, co se skandál s údajným uplácením táhne, průchod své nespokojenosti s předsedou několik předsedů krajských organizací (shodou okolností opor dřívějšího Kalouskova vedení – jižních a západních Čech a Vysočiny). „Jak si předsednictvo představuje prosazování programu strany, když se nás novináři neptají na náš názor na daně, zahraniční politiku atd., ale na jediný problém předsedy Čunka?“ prohlásil před jednáním v Praze předseda jihočeské organizace Vladimír Pavelka. I další jeho kolegové naznačovali, že Čunkův skandál stranu poškozuje. Tím ale rebelie skončila.

Jednání je uzavřené, takže jen zprostředkovaně: Jiří Čunek mluví asi dvacet minut, převypráví genezi svého skandálu a předkládá analýzy, podle kterých firma HB Real (viz rámeček) neměla důvod ho uplácet, protože ji město nijak nezvýhodnilo. Jinak Čunek na zasedání působí mdle, do diskuse se moc nezapojuje ani se ji nesnaží řídit. Vlasta Parkanová naznačuje, že aféra poškozuje stranu i vládu, ale zůstává osamocena. Lidé, kteří předtím v médiích nepřímo vyzývali k odchodu předsedy z funkce, si vysloužili drobné vyplísnění, že nejednali takticky. Přesto je znát jemný posun: na návrh Miroslava Kalouska Čunkovi celostátní výbor nevyslovuje podporu, ale jenom důvěru. „My jsme ho nevyzvali ani k odstoupení, ani aby ve funkcích zůstal,“ myje si ruce Kalousek. „On je předseda, má nejvyšší zodpovědnost, je to problém napojený na jeho osobu a on ho prezentuje pro nás důvěryhodným způsobem.“

Čunkovi stoupenci ovšem jdou v obhajobě předsedy dál. „Je třeba Jiřího Čunka podpořit, protože bychom se měli bránit tomu, aby si někdo vymyslel na vysoce postaveného politika nějaké nařčení a tím ho sestřelil,“ míní místopředseda strany a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Znamená to, že jeden státní zástupce a policejní vyšetřovatel mají ve zdejším státě takovou moc? „Já jsem opatrný, protože nemám dost informací, ale jsou tu spekulace v médiích a naznačovali to i někteří senátoři, že se může jednat o aféru, kterou někdo proti Jiřímu Čunkovi rozehrává,“ rozvíjí teorie spiknutí první místopředseda strany Roman Línek.

Na západ od českých hranic bývá zvykem, že politik nařčený ze zločinu se vzdá funkcí, a pokud se prokáže jeho nevina, vrací se zpět (například britští politici David Blunkett či Peter Mandelson). Proč to neplatí v českém případě? „Kdyby teď předseda odstoupil z funkce, přiznal by svoji vinu a případ by se nikdy nedotáhl do konce,“ míní Stanislav Juránek. „V trestním řízení nejsou dány žádné lhůty. Ten případ se může táhnout několik let. Takhle předpokládáme, že policie bude postupovat bez průtahů,“ doplňuje ho Línek.

Co může Topolánek

Svoji roli v rozhodování lidovců bezesporu hraje také jejich bezradnost. V posledním roce je stíhá jedna rána za druhou. Nejdříve propadli v parlamentních volbách, pak se skoro celá jejich elita zkompromitovala tím, že jednala o účasti ve vládě podporované komunisty. Místo parlamentních matadorů nastoupili do vedení strany regionální politici. Ti teď mají strach pouštět se do další revoluce, potřebují čas, aby vedle svých ostřílených předchůdců dozráli a mohli je zcela nahradit. Jiří Čunek byl zosobněním právě téhle výměny garnitur, nadějí strany na obrat a stále za sebe nemá náhradu. Oba jeho místopředsedové, Roman Línek a Stanislav Juránek, mají co dělat ve vedení krajů Pardubického a Jihomoravského, nesedí v parlamentu a o křeslo předsedy v tuto chvíli nemají zájem.

Velký dojem zatím na lidovce nedělá ani předsedův propad preferencí, neboť popularita strany setrvává víceméně na stejné úrovni. „Voliči KDU-ČSL jsou programově a hodnotově vázaní na stranu a moc jim nezáleží na tom, kdo v jejím čele stojí nebo jak vypadá předvolební kampaň,“ nabízí možné vysvětlení ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann.

Jiná věc je angažmá šéfa lidovců ve vládě. Tam už ODS a zelení dávají poměrně otevřeně najevo, jak jim vadí, že Čunkova aféra ohrožuje pověst kabinetu. Po schůzce mezi šesti očima s Čunkem ovšem Mirek Topolánek s Martinem Bursíkem zkrotli a vyslovili se podobně jako předtím lidovecké špičky: panu předsedovi důvěřujeme. „Jiří Čunek nám předložil dva typy důkazů, které subjektivně působí důvěryhodně, ale já jejich hodnotu nedokážu posoudit, nejsem policie,“ říká Martin Bursík.

Rozhodnutí tedy zůstává na Čunkovi, k odstoupení ho zatím nikdo vyzývat nebude, a to přesto, že popularita vlády je na začátku jejího volebního období nejnižší ve srovnatelném období ze všech dosavadních polistopadových kabinetů. „Čunkova aféra v tom podle mě tak výraznou roli nehrála,“ domnívá se politolog z CEVRO Institutu Ladislav Mrklas. „Promítají se do toho výhrady části voličů zelených ke spojení s ODS a naopak, znechucení z povolebních tahanic, ze způsobu, jakým vláda vznikla.“ Politolog Josef Mlejnek s tímto hodnocením souhlasí: „Většina lidí cítí, že vláda je slabá, těžko může něco prosadit. Voličům ODS se nemusí líbit, že strana přepustila hodně křesel koaličním stranám, a navíc se kabinet nezamlouvá ani čestnému předsedovi ODS. Nejvřelejší cit k vládě tak je apatie.“

ODS ani zelené zatím aféra neohrožuje, jejich preference zůstávají stabilní. Premiér Topolánek navíc nemá prakticky možnost se Čunka zbavit, protože by tím mohl pohřbít celou vládu. „S lidovci kabinet stojí a padá. Kdyby premiér vyzval Čunka k odstoupení nebo ho odvolal, zahnal by ho do kouta a lidovci by mohli jít do vlády s ČSSD podporované komunisty,“ odhaduje Mlejnek.

Čunkův problém se tak projevuje v méně viditelné formě. Pokud by Jiří Čunek žádal po premiérovi místo náměstka na některém z ministerstev nebo programový ústupek, může mu ODS naznačit, že se svým máslem na hlavě by se měl držet zpět. Nebo obráceně, když budou chtít občanští demokraté protlačit proti vůli lidovců některou svou prioritu, budou k tomu mít větší prostor. Lidovecká pasivita se projevuje při všech důležitějších debatách, jako je americký radar nebo reformy.

Největší Čunkův kritik Martin Bursík zatím dosáhl toho, že i tento týden budou koaliční rozhovory s šéfem lidovců pokračovat.

Jak to vzniklo

Připomeňme krátce, co se lidoveckému předsedovi klade za vinu. Policie vyšetřuje, zda před pěti lety jako vsetínský starosta vzal úplatek půl milionu korun od tamní společnosti HB Real, která ve městě privatizovala byty. Nedůvěryhodně působilo, že pětkrát změnil výpověď, jak k penězům na svém účtu přišel. Vynořily se i další pochybnosti nad jeho majetkem – nejasný je původ jeho chalupy na Bruntálsku, nejasné jsou i jeho podnikatelské aktivity. Celkem prý před vstupem do politiky našetřil 2,5 milionu korun, o jejichž původu se odmítá bavit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].