Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Do kosmu na vlastní riziko

Společnost Virgin britského miliardáře Richarda Bransona připravuje SpaceShipTwo, zdokonalenou verzi korábu schopnou několika desítek startů ročně.

Fotografie: Americké úřady mi věří. (Richard Branson a jeho loď) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Americké úřady mi věří. (Richard Branson a jeho loď) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Po zážehu raketového motoru se stroj nečekaně naklonil o devadesát stupňů doleva, pak se prudce „zhoupl“ na druhou stranu. Přesto se pilot Michael Melvill rozhodl pokračovat v letu. Po dosažení maximální výšky se však letoun neovladatelně roztočil. Melvill situaci i tentokrát zvládl, ale při přistávání se musel vyrovnat s tím, že se stroj během zběsilé rotace vychýlil z kurzu o 35 kilometrů.

Nezní to příliš povzbudivě. Zvlášť když si uvědomíme, že i další zkoušky letounu SpaceShipOne, prvního soukromého stroje schopného dosáhnout výšky větší než 100 km, doprovázely podobné problémy. Při jeho posledním letu v říjnu 2004 organizátoři dokonce rozhodli, že na palubě stroje, jehož následovníci by měli vozit turisty na práh kosmu, bude jen pilot; místo plánovaných dvou pasažérů poletí raději jen zátěž, aby se zbytečně nehazardovalo s lidskými životy.

Let nicméně skončil úspěšně, ziskem slavné ceny X-Prize a deseti milionů dolarů. A plány do budoucnosti tomu odpovídají. Společnost Virgin britského miliardáře Richarda Bransona připravuje SpaceShipTwo, zdokonalenou verzi korábu schopnou několika desítek startů ročně. Hodlá dokonce postavit flotilu pěti identických letounů, které budou operovat z několika kosmodromů na světě.

K zajímavému vývoji přitom došlo nedávno i na legislativní frontě. Zdá se, že kosmickou turistiku, přesněji oblast takzvaných suborbitálních letů, čeká boom.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].