Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zběsilost v srdci knihovníka

Nick Cave si koupil kytaru a založil skupinu Brusič. Její první album vychází toto pondělí.

Nick Cave si koupil kytaru a založil skupinu Brusič. Její první album vychází toto pondělí.

Co se může dít nového s australským rockovým songwriterem Nickem Caveem po třinácti vydaných albech? Kupodivu dost. Aniž by to plánoval, za pochodu mu pod rukama vyrostla nová skupina. Odložil kvůli ní prověřené schopnosti i zavedenou značku, kapelu The Bad Seeds. S novou skupinou Grinderman a stejnojmenným albem se nyní k publiku obrací tváří, jakou držel ve stínu snad od desky Tender Prey (1988).

Divoký, ale kultivovaný

Ať se Cave za ta léta zmítal na pódiu sebevíc, postupně se vypsal v autora, který zvládnutým literárním řemeslem navazoval na tvůrce evergreenů. Na albu vyšla jeho přednáška Tajný život milostné písně, přispěl do repertoáru klasicizující šansoniérky Ute Lemperové, britští hudební novináři mu udělili cenu pro „písničkáře-klasika“.

Cynická lehkost dandyho a dvojsmyslné žonglování s biblickými obrazy naplno zazněly i z posledních alb Nocturama (2003) a Jateční blues / Lyra Orfeova (2004). Jenže čím dokonaleji a definitivněji tesal své skladby, tím méně v nich zbylo místa pro seizmické vlny chaosu, které v The Bad Seeds ždímal z kytary Blixa Bargeld. Právě proto tenhle německý excentrik kapelu opustil (dál se věnuje vlastním Einstürzende Neubauten). Pro Cavea byl jeho odchod impulzem k hledání nových možností – ale se starými spolupracovníky.

Když se točil podle jeho scénáře western Proposition…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].