Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

O čem byl loňský a bude ten letošní rok?

Na konci roku jsme oslovili několik našich přispěvatelů, aby napsali pár řádek k otázkám: Co považujete za nejdůležitější okamžik roku 2006 a v čem vidíte výzvu pro rok následující?

Na konci roku jsme oslovili několik našich přispěvatelů, aby napsali pár řádek k otázkám: Co považujete za nejdůležitější okamžik roku 2006 a v čem vidíte výzvu pro rok následující?

Za příznivou skutečnost roku 2006 považuji vstup Strany zelených do parlamentu. Byla bych si však přála, aby se hned po volbách bez váhání prohlásila stranou opoziční, ať už bude vládnout kdokoliv. Domyslíme-li, oč ve Straně zelených jde, ač je to v programu vysloveno jen opatrně, náznakem: jde o vážnou myšlenkovou opozici toho, kam se naše společnost bezhlavě hrne. Právě vědomí či tušení hodnotové alternativy stálo, jak se domnívám, za volebním rozhodnutím většiny voličů Strany zelených.

Představa, že ve vládní pozici lze prosadit konkrétní požadavky Strany zelených, odpovídá realitě jen tak malou částí, že nestojí za zásadní ústupky v myšlenkové orientaci. Pouze v opozici by bylo možné přesvědčivě trvat na myšlenkách, na nichž má Strana zelených stát a k nimž se orientuje většina jejích voličů.

Do roku 2007 bych Straně zelených přála, aby našla způsob, jak nejen prosazovat drobné požadavky, ale také jak přemýšlet o smyslu své konkrétní práce a o myšlenkovém základu své orientace. To by ji odlišovalo od ostatních politických stran a to by mělo pro společnost význam.

Hana Librová

Autorka přednáší na katedře environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Neúcta ke slovu a ke smlouvě (ústava je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].