Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kissingere, na slovíčko

Odhoďme ideje a ideologie ve prospěch našich zájmů. Soustřeďme se na to, co jde získat či zachránit. Říká se tomu reálná politika.

Fotografie: Iráčané? Ne. Zatím jen šíité, sunnité či Kurdové. (Bagdád po sebevražedném atentátu, listopad 2006) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Iráčané? Ne. Zatím jen šíité, sunnité či Kurdové. (Bagdád po sebevražedném atentátu, listopad 2006) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Odhoďme ideje a ideologie ve prospěch našich zájmů. Soustřeďme se na to, co jde získat či zachránit. Říká se tomu reálná politika. Je spjatá s Henrym Kissingerem, s érou amerického stahování z Vietnamu v 70. letech a v posledních týdnech se o ní mluví stále častěji. Není divu. Naděje na šíření demokracie na Blízkém východě padly, vstupujeme do éry amerického stahování z Iráku a Kissinger jako aktivní pamětník k tomu má co říci.

Evropa sice takhle aktivní pamětníky nemá a nehovoří ani o reálpolitice, ale už nějaký čas se také věnuje zachraňování toho, co se zachránit dá. Není divu. Idea ústavou podepřené Evropské unie jako pevného základu pro další růst se zadrhla, takže na řadu musí přijít selský rozum. A ten říká jasně: ocitáme-li se na světovém kolbišti zájmů, lépe je budeme prosazovat jako půlmiliarda Evropanů než jako Portugalci, Češi, Španělé či Poláci.

Není to sice nová myšlenka, nové je ale to, že s takto realisticky otevřeným hledím vstupují do roku 2007 aktuální světoví lídři. Amerika George Bushe, který zpochybňuje irácké vítězství, jež sám v květnu 2003 vyhlásil, a Evropa Angely Merkelové, která chce dva roky starou porážku euroústavy přeměnit v nějaký hmatatelný úspěch.

Ve srovnání s touto extraligou působí veškeré ostatní dění ve světě jako zbytkové.

Irák: kdy a  jak odejít

Co dál? To je hlavní otázka pro Američany i Iráčany, rozhodne ale Washington. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].