Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Duchové války se vracejí

Majetkové žaloby vyhnanců Poláky naštvaly, Němci by to měli vzít vážně.

Majetkové žaloby vyhnanců Poláky naštvaly, Němci by to měli vzít vážně.

Možná to bylo jen přeřeknutí, možná ne. Když se v Polském rozhlase zeptali před Vánocemi ministryně zahraničí Anny Fotygové, jestli rychlá a rázná reakce na podání majetkových žalob německých vyhnanců proti Polsku znamená „přehodnocení“ mezistátní smlouvy se Spolkovou republikou Německo, odpověděla zcela nedvojznačně: „Samozřejmě že ano.“ Nedvojznačně to pochopili nejen němečtí novináři, ale také německé ministerstvo zahraničí. Deník Die Welt vyšel s titulkem: „Německo-polská doba ledová“, který pak za svůj vzaly jak německé, tak polské sdělovací prostředky.

Své si přidal i premiér Jaroslaw Kaczyński, který prohlásil, že se jedná o spojení německých a židovských požadavků. To, co předsedu polské vlády pobouřilo, byla skutečnost, že Společnost pro pruské nároky, která hromadnou žalobu 22 vyhnanců na Polsko podala, na tiskové konferenci představila pouze jednoho poškozeného. A to německého Žida Hanse-Joachima Goldschmidta, jehož rodina vlastnila před válkou továrnu v dřívější metropoli německého Slezska, v dnešní polské Vratislavi. Goldschmidtova rodina prošla nacistickými koncentračními tábory, část nepřežila a zbytek rodiny byl po válce odsunut z Polska do Německa.

Dvaadvacet majetkových žalob žádajících movitou restituci zabaveného majetku bylo podáno již 20. listopadu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. A Společnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].