Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Atlas zasloužilých pankáčů

Alex Švamberk poskládal z rozhovorů s hudebníky první původní českou knihu o americkém punku a hardcoru.

Alex Švamberk poskládal z rozhovorů s hudebníky první původní českou knihu o americkém punku a hardcoru.

Na obálce knihy Nenech se zas oblbnout do mikrofonu křičí potetovaný svalovec intelektuál Henry Rollins. Figura, na které se by se dala východiska a postoje punku přímo vyučovat. Mladík z rozvrácené rodiny, kde otec pil a matka dostávala tu a tam nakládačku. Třasořitka původně se jmenující Garfield, vážící i s postelí padesát kilo a všude o hlavu menší. Vztekloun, co na sebe upozorňuje tím, že dělá kravál a hledá se na dně láhve. Zároveň ale bystrá hlava, ochotná přemýšlet o důsledcích a následcích. Nechce skončit ve stádu lidí, kteří nechávají jiné, aby jim řídili život. Začne u sebe, je ochotný se změnit.

Z drog zůstane jenom kafe, místo flašek začne zvedat činky, protože tělo souvisí s hlavou a do bitvy je lepší vyrazit vytrénovaný. Přidá se k punkové kapele Black Flag, vymění hlediště za jeviště. Nahrává desky, později je i vydává, posiluje, píše knihy, hraje ve filmech, má rozhlasové pořady, objíždí města s břitkými talk show, kde se snaží lidi donutit k myšlení a pojmenovávání věcí pravými jmény.

Dělá to tak už čtvrt století. Stane se jedním ze symbolů hard core a punku. Jeho svalnaté, zpocené a pokreslené tělo se na obálku knihy dobře hodí. Jeho píle a nasazení fascinují. Jenže s punkem a hardcorem je to všechno mnohem složitější, pestřejší, individuálnější. Pozor – netřeba se dát oblbnout hned na začátku.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].