Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Afrodité v patu Evropy

Testem EU pro rok 2007 je Kypr. Tím, že Brusel přijal jen jeho řeckou část, se vůči Turecku vyšachoval z pozice neutrála. A Ankara mu to připomíná.

Testem EU pro rok 2007 je Kypr. Tím, že Brusel přijal jen jeho řeckou část, se vůči Turecku vyšachoval z pozice neutrála. A Ankara mu to připomíná.

Kyperský pohled na přístupová vyjednávání Evropské unie s Tureckem se od středoevropského liší. Liší se natolik, nakolik je jiné žít v centru Evropy či na Afroditině ostrově v těsném sousedství Malé Asie: zatímco my se v novinách dočteme, že EU zmrazila rozhovory s Tureckem v osmi kapitolách, média v řecké části Kypru píší rozhořčené komentáře o tom, že Unie hodlá pokračovat v jednáních s Tureckem o dalších 27 kapitolách.

Právě Kypr je nejvýraznější třecí plochou mezi Ankarou a Bruselem. Kyperská republika, Turecko, ilegální Turecká republika severního Kypru (trvající už 33 let od obsazení tureckou armádou) a EU se drží ve vzájemném patu.

Prosincový summit v Bruselu sice pokáral Ankaru za nesplnění podmínek celní unie – že nepouští jihokyperské lodě do svých přístavů a letadla na svá letiště, ale zamrznutí osmi vyjednávacích kapitol je pro jihokyperské veřejné mínění chabým výsledkem.

Řekové podle práva

„Rozhodnutí ministrů zahraničí EU se velmi vzdaluje cílům, které si naše vláda předsevzala,“ shrnuje komentátor listu Cyprus Mail. Připomíná, že kyperský ministr zahraničí Giorgos Lillikas to deklaroval jasně: neotevře-li Ankara přístavy a letiště, Kypr přístupové rozhovory s Tureckem zablokuje.

Turecko na summitu nakonec jeden přístav a jedno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].