Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vyvádění Vyvadila

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil je široce použitelný pracant. Teď se nechal chytit, jak na příkaz premiéra dojednává obchody s lidmi podezřelými z korupce, tunelování a vydírání. Konkrétně šlo o prodej továrny Setuza, centrum velkého zájmu řady zdejších vlivových skupin.

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil je široce použitelný pracant. Teď se nechal chytit, jak na příkaz premiéra dojednává obchody s lidmi podezřelými z korupce, tunelování a vydírání. Konkrétně šlo o prodej továrny Setuza, centrum velkého zájmu řady zdejších vlivových skupin. Jedné z nich sociální demokraté lukrativní firmu před časem darovali a teď, když si našli jiné oblíbence, by to chtěli změnit. A dohodě měl umést cestu právě Vyvadil – ministerský náměstek, premiérův poradce a zároveň (byť s pozastaveným členstvím) soudce Nejvyššího správního soudu. Tedy instituce, která řeší i politické kauzy. Křiklavější propojení politiky, byznysu a justice si lze představit už jen těžko. Pochopil to i jinak vysoce loajální ministr spravedlnosti Pavel Němec, který prohlásil, že za takové angažmá musí náměstek z ministerstva odejít. A trvá na tom i přesto, že mu šéf vlády Paroubek přes média s filmovou drsností vzkázal: Nepleť se do našich věcí, uklidni se a pracuj! „Dovedu si představit, že zde například ještě do voleb bude fungovat nějaký jiný ministr spravedlnosti,“ komentoval pak Němcovu tvrdohlavost jeho podřízený Vyvadil.

Kdože to tenhle věštec s velkou představivostí a se soudcovským talárem ve skříni vlastně je? Vyhlášený kariérista, který vstoupil do Československé strany socialistické na začátku osmdesátých let. Tedy do stejné strany jako Paroubek a má i stejné vysvětlení: „Chtěl jsem pomoci změnit tehdejší poměry u nás.“ Po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].