Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Společnost TESCO údajně hodlá zbourat známý obchodní dům ze 70. let, který stojí na rohu Národní třídy a Spálené ulice v centru Prahy. Prý kvůli nevyhovujícímu vnitřnímu uspořádání stavby, kde převažují skladové plochy nad prodejními.

Fotografie: Pryč s ním? • Autor: Respekt
Fotografie: Pryč s ním? • Autor: Respekt

Společnost TESCO údajně hodlá zbourat známý obchodní dům ze 70. let, který stojí na rohu Národní třídy a Spálené ulice v centru Prahy. Prý kvůli nevyhovujícímu vnitřnímu uspořádání stavby, kde převažují skladové plochy nad prodejními. Bývalý obchodní dům Máj architektů Masáka, Eislera a Rajniše patřil k tomu lepšímu, co v době tuhé normalizace vzniklo. I provedení bylo na tehdejší dobu kvalitní, dům stavěla švédská firma. Většině Pražanů se Máj nikdy moc nelíbil. Ale stavba přesně vyjadřovala účel – je to vlastně velké skladiště na zboží. Skutečně nelze interiéry upravit, aniž by došlo k demolici? A jsou všechny stavby z totalitní éry špatné? Diskuse by měla začít včas, aby dům neletěl do povětří dříve, než přijdeme na to, že nám vlastně bude chybět.

Muzeum hlavního města Prahy nabízí zajímavou výstavu: konfrontaci obrazů Mařákova žáka Jana Minaříka (1862–1937), zachycujících především atmosféru pražského ghetta ještě před rozsáhlou asanací, a fotografií Ondřeje Poláka (*1968), který dokumentuje současný stav týchž lokalit. Změnilo se téměř vše – jen pár synagog a kostelů zůstalo. Jiné je měřítko nových domů, urbanismus, atmosféra… A přece je nový Josefov, budovaný v letech 1899–1914 živou čtvrtí se specifickým koloritem, i když už – až na některá zákoutí – jinou, než byla ta za časů Franze Kafky. Výstavu lze navštívit až do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].