Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Josef Polák mezi Košicemi a Osvětimí

Tragický příběh českého muzejníka ožívá v Galerii Roberta Guttmanna. Josef Polák vryl nesmazatelnou stopu do zdejší historie.

Tragický příběh českého muzejníka ožívá v Galerii Roberta Guttmanna.

Josef Polák vryl nesmazatelnou stopu do zdejší historie. Příslušník intelektuální elity věnoval dvacet let práce budování nového státu a prosazoval masarykovské ideály v pestrém prostředí východního Slovenska. Národnostní rozdíly nebo vlastní židovský původ pro něj nikdy nebyly podstatné, přesto v době druhé republiky a za protektorátu neunikl svému osudu.

Díky výstavě v pražské Galerii Roberta Guttmanna můžeme teď poznat jeho životní osudy.

Východní mise

Josef Polák se narodil před sto dvaceti lety v rodině židovského živnostníka, vyrůstal poblíž pražského Josefova, takže jako chlapec sledoval asanaci židovského ghetta. Snad právě jeho zánik v něm vzbudil zájem o památky a umění. Dějiny umění už chtěl studovat po skončení gymnázia, ale na přání rodiny absolvoval práva. Během studia i několika let své právnické praxe navštěvoval přednášky tehdejších předních historiků umění. Zapojil se do českožidovského hnutí, které se identifikovalo s českým jazykem a národností, byl členem Masarykovy pokrokové strany, psal o historii židovské komunity.

V chaosu první světové války skončil na Slovensku, kde se po vzniku republiky jako propagační důstojník snažil získat převážně maďarský region pro ideály nového státu. Obcházel vesnice a města a přesvědčoval obyvatele o výhodách nových poměrů. Při jedné z propagačních cest v roce 1919 zavítal do Košic. Jeho pozornost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].