Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Drahoš aneb Umění surfovat

Malá příspěvková organizace ministerstva kultury jménem Divadelní ústav (www.divadlo.cz) si ve svém oboru vydobyla za léta existence respekt a nikdo se nedivil, když bývalý ministr Pavel Dostál automaticky prodloužil mandát jejímu řediteli Ondřeji Černému.

Fotografie: Řekli mi to na webu. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Řekli mi to na webu. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Malá příspěvková organizace ministerstva kultury jménem Divadelní ústav (www.divadlo.cz) si ve svém oboru vydobyla za léta existence respekt a nikdo se nedivil, když bývalý ministr Pavel Dostál automaticky prodloužil mandát jejímu řediteli Ondřeji Černému. Za jeho vedení instituce vzkvétala, pořádala výbornou světovou výstavu scénografie a její rozsáhlá knihovna i vlastní publikace nabývaly na věhlasu. Je tedy logické, že rozhodnutí nového ministra Vítězslava Jandáka o výměně Černého na začátku února vyvolalo velký údiv. Ale to ještě nic není proti informaci, která se objevila minulý týden. Jandák chce Divadelní ústav přesunout z Prahy do Brna. Spekuluje se dokonce o tom, že si v Brně už vyhlédl ředitele podle svého gusta: má to být bývalý vysoce kontroverzní šéf brněnského televizního studia, nyní starosta brněnské čtvrti Útěchov Zdeněk Drahoš.

Jak to dopadne

„O výběrovém řízení na šéfa Divadelního ústavu jsem se dozvěděl z webu ministerstva kultury,“ říká starosta Drahoš. Vzhledem k tomu, že na to měl pouze devět pracovních dní, což byla lhůta na doručení přihlášky, osvědčil mimořádný postřeh. Ale mohlo to být i trochu jinak. Drahoš a Jandák jsou staří přátelé. Populární herec pomáhal před dvěma lety nynějšímu starostovi s jeho volební kampaní v Útěchově. Včasnému echu nasvědčuje i fakt, že Drahoš, ačkoli není žádným divadelním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].