Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Paciente, tvou chybou je nevědomost

Bohulibá snaha nového ministra zdravotnictví šetřit už nese ovoce: optimisté se těší, že by při úspěchu všech nových stropů a škrtů mohl systém uspořit třeba až deset miliard. Cena je ale vysoká.

Fotografie: Od pátku jsou všichni doma a mně to nikdo neřekl. Ilustrační foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Od pátku jsou všichni doma a mně to nikdo neřekl. Ilustrační foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Bohulibá snaha nového ministra zdravotnictví šetřit už nese ovoce: optimisté se těší, že by při úspěchu všech nových stropů a škrtů mohl systém uspořit třeba až deset miliard. Cena je ale vysoká. Stávkují lékárníci, bouří se distributoři, nespokojenost vládne v ordinacích a vyskytly se i případy, kdy kvůli obavám z překročení ministrových limitů odmítli doktoři předepsat drahé léky na bolest pacientům v posledním stadiu rakoviny. Přesto zůstává mimo pozornost díra v penězovodu, jejíž ucpání by žádný problém nepřineslo.

Terezino překvapení

„Musím si teď dávat trochu pozor na náklady – nevadilo by vám, kdyby za vaší maminkou chodili lidé z pečovatelské agentury nějaký čas jen jednou namísto třikrát týdně?“ zeptala se Terezy B. letos koncem ledna její praktická lékařka a způsobila jí tím menší šok. Pečovatelé přece k její mamince už dávno – tři roky – nedocházejí vůbec, tak jaké šetření? Nato zase zbledla lékařka: je to přece ona, kdo měl kontrolovat, zda péče účtovaná k proplacení zdravotní pojišťovně byla opravdu provedena. Ale Terezina maminka už kvůli špatným nohám do ordinace léta nechodí a dcera, protože je zdravá, také ne. Takže nebylo koho se zeptat a paní doktorka v dobré víře proplácela pečovatelské účty „naslepo“. Celkem tak ze solidární zdravotní kasy utekla maličkost: minimálně sto tisíc korun. A nejlepší je, že úplně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].