Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ministr zahraničí mi netelefonuje

Nigel Chapman (50) je ředitelem BBC World Service, považované za nejvýznamnější a nejrespektovanější mediální organizaci, která se zabývá celosvětově rozhlasovým, televizním a internetovým vysíláním. Pro BBC pracuje od roku 1977.

Fotografie: Nigel Chapman • Autor: Respekt
Fotografie: Nigel Chapman • Autor: Respekt

Nigel Chapman (50) je ředitelem BBC World Service, považované za nejvýznamnější a nejrespektovanější mediální organizaci, která se zabývá celosvětově rozhlasovým, televizním a internetovým vysíláním. Pro BBC pracuje od roku 1977. Byl editorem a producentem řady významných politických pořadů televize BBC (Nationwide, Newsnight, Public Eye). V čele BBC World Service stojí od počátku roku 2004.

Jste v pražském studiu českého vysílání BBC nejspíš naposledy. Česky se odtud už vysílají do konce února jen krátké zprávy. Co říkáte ohlasu na konec českého vysílání?

Vysílání se stalo součástí zdejšího života, takže rozhodnutí ukončit ho nebylo snadné. Ale museli jsme zvažovat strategické priority, omezené zdroje peněz a rozhodnutí investovat do televizního vysílání v arabštině a později možná i do dalších televizí. Rádi bychom si teď zachovali možnost vysílat anglicky na dosavadních dvanácti kmitočtech v pásmu FM v České republice. Už o tom jednáme s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. BBC je držitelem licencí na tyto kmitočty do roku 2012. Jenže podmínkou k jejich udržení je, že musíme vysílat česky i anglicky.

Znamená to, že budete nadále připravovat zpravodajství v češtině?

Ne, ale jednáme s Českým rozhlasem, jestli by je mohl poskytovat, a doufám, že najdeme řešení. Jde nám hlavně o to, zachovat v České republice možnost poslouchat vysílání BBC v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].