Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Investorské pobídky škodí

Učitel ekonomie proti šéfovi CzechInvestu
Události ohledně nejisté budoucnosti firmy LG Philips v Hranicích na Moravě ukazují, že ani vládou tolik opěvovaný systém českých investičních pobídek není bez rizik.

Události ohledně nejisté budoucnosti firmy LG Philips v Hranicích na Moravě ukazují, že ani vládou tolik opěvovaný systém českých investičních pobídek není bez rizik. I vládní agentury v čele s CzechInvestem se mohou splést a vsadit na špatného koně. Místo aby firma vydělávala a „dodávala“ zaměstnanost, kterou se lze před volbami pochlubit, neprodává a krachuje. Vyčítat ale vládě omylnost je poměrně laciné. Samozřejmě, že se úředníci v čele s ministrem čas od času mýlí! Vševědoucnost nepatří mezi lidské vlastnosti a i ministr je stále ještě člověk, bylo by ale dobré přiznat v pravý čas chybu.

Sleva není zadarmo

Problém je v prvé řadě ten, že si úředník hraje na podnikatele – riskuje prostředky z veřejných rozpočtů. A jak známo, při utrácení cizích peněz je člověk mnohem méně opatrný než při utrácení peněz svých.

Kritika systému investičních pobídek je však mnohem hlubší, neboť pobídky mohou být škodlivé i tehdy, když firma nekrachuje a vše se zdá v nejlepším pořádku. Vždy je totiž klíčové, kolik „nalákání“ investic stojí, a nikoli jejich pouhá přítomnost v Česku. Pro lepší pochopení poslouží malá analogie. Představme si, že člověk stojí před volbou koupit si mercedes. Kdyby takový kvalitní vůz měl, mohl by se těšit z mnoha výhod: prostorného interiéru, požitku z jízdy, bezpečnostních prvků. Jak skvělé! Pro člověka ale nejsou důležité nějaké izolované přínosy, ale pouze přínosy poměřované jejich náklady. Takže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].