Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Haiti se staronovou hlavou

Doby, kdy veškeré dění v Haiti určoval klan Duvalierů, jsou dávno pryč. Přesto má tato nejchudší země západní polokoule ke skutečné demokracii a klidu stále daleko. Ve čtvrtek byl vítězem prezidentských voleb ze 7. února vyhlášen René Préval.

Fotografie: Préval ve stínu Aristidea. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Préval ve stínu Aristidea. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Doby, kdy veškeré dění v Haiti určoval klan Duvalierů, jsou dávno pryč. Přesto má tato nejchudší země západní polokoule ke skutečné demokracii a klidu stále daleko. Ve čtvrtek byl vítězem prezidentských voleb ze 7. února vyhlášen René Préval. Tím se podařilo uklidnit napjatou situaci. Po sečtení 90 % hlasů se totiž ukázalo, že nezíská absolutní většinu, což by znamenalo nutnost druhého kola.

To ale nepřekousl ani Préval, ani jeho stoupenci, kteří začali na jeho podporu demonstrovat. Vláda nato sestavila speciální komisi, která měla udělat jasno. A podařilo se: z volebních uren bylo odstraněno 85 tisíc nevyplněných hlasovacích lístků a absolutní většina byla na světě. Préval triumfuje, USA gratulují, demonstranti se radují, ale mnozí projevují spíše opatrnou skepsi. Préval totiž není žádný nadějný inovátor, nýbrž letitý chráněnec pohnuté postavy haitských dějin, Jeana-Bertranda Aristidea. Tento politik, původní profesí katolický kněz, jenž razil populistický styl vládnutí a autokracii, se koncem roku 1990 stal prezidentem. Ale již napřesrok byl svržen a utekl do USA. V roce 1994 ho Američané, aby předešli hrozící vlně uprchlíků, instalovali opět k moci, od níž ho definitivně odstavilo povstání před dvěma lety. V mezidobí (1996–2001) byl zvolen do čela Haiti právě Préval. Nyní je hlavou státu opět a opírá se o tytéž masy jako Aristide. Aktuální otázka ovšem zní, zda se bude opírat též o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].