Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Fillm

To nejlepší z filmů pro tento týden.

vobrazek_321.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_321.jpeg • Autor: Respekt

Domácí filmová událost tohoto týdne je zřejmá. Bude jí vyhlášení výročních cen Český lev. V sobotu večer vysílá slavnostní ceremoniál v přímém přenosu první kanál České televize. Za favorita lze považovat film Štěstí režiséra Bohdana Slámy, který je nominován do devíti z celkových dvanácti kategorií. Jistě právem, Slámovo sociální drama již bylo oceněno na mezinárodním fóru a české vavříny mu bezesporu patří. Ale nepředbíhejme, ve hře jsou ještě další filmy.

Ne, jezdit za sexem do střední Evropy se nevyplácí. Zvláště dekadentní Bratislava se nedoporučuje, můžete tam totiž zažít pořádný horor s obchodníky s lidmi. Alespoň se nám to snaží vsugerovat americký film

Hostel

, který právě přichází do kin. Skutečnost je trochu jiná. Horor, který produkoval Quentin Tarantino, se inspiruje událostmi v Thajsku, kde se dobrovolníci nechávali vraždit bohatými zrůdami, aby jejich rodiny mohly za „honorář“ lidsky žít. Zdejší diváky může při sledování Hostelu kromě potoků krve děsit také slovenský a český pop 80. let, který je k hrůzným scénám použit jako tapeta.

Aby byla dramaturgie vyvážená, nabízejí české biografy ještě jednu novinku. Italská tragikomedie

Tygr a sníh

režiséra Roberta Benigniho sleduje osud básníka, kterého láska k jedné slečně zavede až do Iráku. Zrovna se tam ale dobývají Američané.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].