Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bundeswehr policajtem

V Německu běží debata o možném vnitřním nasazení armády. A i když ve středu Spolkový ústavní soud rozhodl, že možné není, úvahy pokračují.

V Německu běží debata o možném vnitřním nasazení armády. A i když ve středu Spolkový ústavní soud rozhodl, že možné není, úvahy pokračují. Verdikt soudců z Karlsruhe se totiž týkal tak vyhroceného případu, jakým by bylo sestřelení civilního letadla uneseného sebevražednými teroristy. Naproti tomu se ministr vnitra Wolfgang Schäuble snaží prosadit svou představu nasazení Bundeswehru při nadcházejícím fotbalovém šampionátu. Konzervativec Schäuble je přitom považován za excelentního právníka a znalce ústavy.

Nyní tvrdí, že v jednotlivých konkrétních případech nasadit vojáky lze a že při mistrovství světa by byla armáda podřízena policii. Jenže šéf policejních odborů Konrad Freiberg tento názor vyvrací jako „dobrodružný“. Podle jeho mínění jde o snahu prosadit náhražkové regulace po zamítnutí zákona o ochraně vzdušného prostoru. A představa nasazení Bundeswehru v policejních službách je prý dobrodružná už ve své podstatě. Schäuble chce ale přesto přesvědčit vládu, aby příslušnou změnu ústavy přezkoumala.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].