Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Arábie, myslíš to upřímně?

Jemen je zemí předků Usámy bin Ládina a také oblastí, která dlouho skýtala útočiště jeho příznivcům. Z Jemenu mířili džihádisté do Afghánistánu a Iráku i plánovali útoky proti západním cílům.

Jemen je zemí předků Usámy bin Ládina a také oblastí, která dlouho skýtala útočiště jeho příznivcům. Z Jemenu mířili džihádisté do Afghánistánu a Iráku i plánovali útoky proti západním cílům. A právě v této zemi uprchlo v pátek 3. února 23 vězňů, z nichž přinejmenším 13 bylo ve výkonu trestu za činy související s terorismem a napojením na síť al-Káida. Uprchli z přísně střeženého objektu tajné služby PSO (Political Security Office) zodpovědné přímo prezidentu Sálihovi, a to v samém centru metropole San’á. Washington vyjádřil „hluboké znepokojení“ a označil Jemen za pochybného spojence v boji proti terorismu. USA budou žádat větší kontrolu nad věznicemi, kde jsou členové al-Káidy umístěni.

Příliš propustné věznice

Na svobodu se dostal Džamál Al Badawí, organizátor útoku na americkou válečnou loď Cole v Adenu v říjnu 2000, odsouzený na 15 let. Dalšími uprchlíky jsou podle Interpolu Fawáz Jahjá Al Rabií, organizátor útoku na francouzský tanker Limburg v říjnu 2002, a americký občan Jaber Elbaneh, patřící k „lackawanské šestce“, skupině obviněné v USA z poskytování materiální podpory terorismu a absolvování výcviku v táborech al-Káidy v Afghánistánu. Přitom Badawí utekl ze zařízení spravovaného PSO již podruhé. Po útěku se skupinou deseti odsouzených z žaláře v Adenu v dubnu 2003 byl dopaden až o rok později a jistí jemenští představitelé se snažili nárokovat si odměnu na jeho dopadení vypsanou Washingtonem ve výši…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].