Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nemávej tu, mukle, tou svojí pistolí

Spisovateli Janu Benešovi před soudem přitížilo, že byl politickým vězněm. Dostal za to podmínku. Pro Jana Beneše je tento čtvrtek důležitým dnem.

Fotografie: „Recidivista“ Beneš: Rušit bojovou morálku si opravdu nedáme! Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: „Recidivista“ Beneš: Rušit bojovou morálku si opravdu nedáme! Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Spisovateli Janu Benešovi před soudem přitížilo, že byl politickým vězněm. Dostal za to podmínku.

Pro Jana Beneše je tento čtvrtek důležitým dnem. Čeká jej odvolací soud za to, že nefunkční replikou pistole odrazil útok cholerického řidiče, kterého rozčílilo, že Beneš dodržoval dopravní předpisy. Loni v říjnu dostal Beneš za tuto údajně nepřiměřenou obranu podmínečný čtyřměsíční trest. Mladou příbramskou soudkyni Janu Jurečkovou přiměla k té přísnosti zarážející věc: Beneše, který si odseděl v komunistickém kriminálu jako politický vězeň dohromady čtyři roky a po návratu z amerického exilu v roce 1990 byl plně rehabilitován, označila přitěžující nálepkou „trestaného recidivisty“.

Říkal, že mě zastřelí

Jan Beneš projížděl přikázanou třicítkou dobříšské náměstí, když jej dohnalo jiné auto a jeho spěchající řidič začal na Beneše najíždět, troubit a blikat dálkovými světly. „Asi měl pocit, že jedu pomalu. Nevšímal jsem si ho,“ vzpomíná Beneš. Auta potom zastavila na parkovišti místního obchodního domu. Rozčílený řidič přiběhl za Benešem. „Řval na mě, prý že jezdím jako prase, a pokoušel se otevřít dveře mého auta. Je to hromotluk, měl jsem obavu, že mě napadne,“ říká Beneš. Spisovatel vytáhl repliku pistole, namířil ji na strop svého auta. „Pistole měla zalitou hlaveň, na strop jsem namířil schválně, aby si toho ten druhý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].