Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Na konci ledna se českého překladu dočkala zpráva Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí. Vědci se v ní poprvé pokusili v celosvětovém měřítku popsat, čím je vlastně příroda lidem užitečná.

Fotografie: Ministr Ambrozek: Proč ten spěch? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Ministr Ambrozek: Proč ten spěch? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Na konci ledna se českého překladu dočkala zpráva Hodnocení ekosystémů na přelomu tisíciletí. Vědci se v ní poprvé pokusili v celosvětovém měřítku popsat, čím je vlastně příroda lidem užitečná. Tomu, co pro nás příroda dělá, se odborně říká ekosystémové služby. Příroda nám neposkytuje pouze potravu nebo topivo; může snižovat výskyt nemocí, ovlivňuje klima. Přináší nám estetické zážitky a slouží k odpočinku. Odborníci docházejí k jasným závěrům – lidé věnují malou pozornost těmto službám, které trh neumí ocenit. Kolik nám vynese vysušení mokřadu, to si dokážeme přibližně spočítat. Nikdo se ale zpravidla nezabývá tím, jaké škody přitom naděláme. To, že mokřad už neexistuje, se může nepříznivě projevit třeba při povodni. Studie upozorňuje, že služby přírody, s nimiž trh neumí pracovat, jsou velmi cenné. Často cennější než přínosy tržní.

Prvního ledna došlo ke sloučení dvou velkých ochranářských organizací (Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy ochrany přírody) v rezortu ministerstva životního prostředí. Ministerstvo nejdřív tajilo analýzu, která sloučení předcházela a hodnotila jeho případné dopady – pověřený pracovník v odpovědi na žádost o informace dokonce tvrdil, že text, který by se dal nazvat analýzou, neexistuje. Pak se ale analýza zjevila a tisková mluvčí o jejím obsahu částečně informovala veřejnost. Nakonec sám ministr Libor Ambrozek v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].