Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Je Paroubek Dzurinda, nebo Fico?

Padá slovenská vláda a blíží se předčasné volby, které budou pouhé dva týdny po těch českých. Slovensko je prý náš vzor. Ano, lze se jím poučit, ale řídit se jím nedá.

Padá slovenská vláda a blíží se předčasné volby, které budou pouhé dva týdny po těch českých. Slovensko je prý náš vzor. Ano, lze se jím poučit, ale řídit se jím nedá.

Plány obou hlavních soupeřů českých voleb, kteří ve svých strategiích počítali se slovenskou podporou, byť každý jinou, dostaly povážlivou trhlinu. Přesto bude před českými volbami „boj o Slovensko“ jedním z hlavních motorů paroubkovsko-topolánkovského střetu, jehož vítěz bude brát všechno. Kramářovu vilu nad Strakovou akademií přinejmenším.

Jak sociální demokraté, tak Občanská demokratická strana předkládají českému voliči svůj obraz Slovenska v jakémsi zšeřelém, černobílém komiksovém vydání. Slovenská realita je však velmi pestrá a ve své příbuznosti se situací v Česku poučnější víc než cokoli v našem okolí.

Kdo ale hledá jednoduchá srovnání, bude zklamán. Není to tak, že když si Češi v červnu zvolí Topolánka, budou mít v čele země českého Dzurindu. A Paroubek se liší od lídra slovenské opozice Roberta Fica jako vepřo-knedlo-zelo od maďarského guláše, který se jí s haluškami nebo z kotlíku.

Přílišná rozkročenost

Tak tedy slovenské reformy. Dzurinda s jejich programem prý vyhrál minulé volby. Ale jděte. Slovenské volby před necelými čtyřmi roky byly o všem jiném, jen ne o reformách. Volebním mottem bylo, jestli se k moci vrátí, nebo nevrátí Vladimír Mečiar.

Když se po volbách hodnotilo, na čem ztratil favorit voleb, levicově-populistický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].