Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Informace, nebo smrt

Ve středu byl do nemocnice v kubánském městě Santa Clara převezen novinář Guillermo Fariñas (42), který od 31. ledna držel hladovku. Nebyl to jeho první protest a zdraví nemá nejlepší, proto tak časná hospitalizace.

Fotografie: Fariñas čeká na Evropany. Foto Tomás González-Coya • Autor: Respekt
Fotografie: Fariñas čeká na Evropany. Foto Tomás González-Coya • Autor: Respekt

Ve středu byl do nemocnice v kubánském městě Santa Clara převezen novinář Guillermo Fariñas (42), který od 31. ledna držel hladovku. Nebyl to jeho první protest a zdraví nemá nejlepší, proto tak časná hospitalizace. Svou akcí upozornil na to, jak kubánská vláda omezuje přístup k informacím. Fariñas působí jako editor v nezávislé agentuře Cubanacán, jež dokumentuje případy porušování lidských práv. Pro svůj styk se světem používá veřejnou internetovou místnost v Santa Claře. Nicméně 23. ledna úřady novinářům z Cubanacánu přístup do ní zakázaly. Fariñas nato sepsal otevřený dopis Fidelu Castrovi s tím, že proti zahajuje hladovku a je odhodlán v ní setrvat „až do smrti“.

Nevládní organizace ze světa vydaly výzvu adresovanou jak úřadům v Havaně, tak zástupcům evropských diplomatických misí na Kubě. Na Castra apelují v tom smyslu, aby přestal omezovat přístup k informacím. Na evropské diplomaty se obrací proto, aby Fariñase navštěvovali či se na něj alespoň obraceli telefonicky, a tak osobně podpořili jeho úsilí. Castrovy úřady zatím nereagovaly. Svého času vyhlásily heslo „socialismus, nebo smrt“, nyní se nabízela varianta „informace, nebo smrt“. Co je vlastně pro „ostrov svobody“ důležitější, socialismus, nebo informace? Takto pojatá volba by režim nestavěla do dobrého světla. Podle posledních zpráv v pátek Fariñas…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].