Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Být, či nebýt na internetu

Udělal internetový vyhledávač Google chybu, když se rozhodl podbízet čínské vládě, aby ho vpustila na trh, a zakázal vyhledávat slova jako svoboda, demokracie či Tibet?

Udělal internetový vyhledávač Google chybu, když se rozhodl podbízet čínské vládě, aby ho vpustila na trh, a zakázal vyhledávat slova jako svoboda, demokracie či Tibet? V Respektu jsme publikovali komentář Petra Třešňáka Google prodal duši, který postup Googlu kritizoval. „Říká se, že komunismus ve východní Evropě porazila kopírka. Americký vynález. A teď si představme, že by ho k nám západní firmy před listopadem 1989 dodávaly s drobnou inovací. Jakmile rozezná v kopírovaném dokumentu slova Charta, lidská práva nebo Havel, zasekne se. Přesně takový dárek dávají teď obyvatelům komunistické Číny byznysmeni, kteří se ještě nedávno jevili jako ti nejcharakternější sympaťáci, jaké Amerika na přelomu milénia zrodila,“ napsal Petr Třešňák.

Kvůli velkému zájmu čtenářů jsme se rozhodli požádat dva zajímavé autory, aby se na toto téma vyjádřili. První je renomovaný ekonom, který přednáší od New Yorku po Peking, a tudíž Čínu dobře zná. Druhým je Ivo Lukačevič, zakladatel českého vyhledávače Seznam.

Google se rozhodl správně

Rozhodně nejde o situaci, která by byla černo-bílá, buď-nebo, ideově čistá a politicky průhledná. Je nutno se ptát: jak byste rozhodovali vy, kdybyste nesli tutéž míru zodpovědnosti jako Google? A jaký je názor čínského uživatele internetu?

Fakt je, že internet a vyhledávač Google představují formu decentralizované informovanosti, která je historicky bezprecedentní a pro transformaci Číny nezbytná. Je mnohem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].