Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zachraňte Hranice

Více Philipsu – a méně zlobivých občanů, kteří mu nechtějí prodat půdu pro stavbu továrny, přál si kdysi v televizi premiér Miloš Zeman. Jeho vláda se snažila ono přání splnit, ale nakonec to nevyšlo.

Fotografie: Čert aby vzal pokrok a levné Asiaty. (Philips, Hranice, únor 2006) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Čert aby vzal pokrok a levné Asiaty. (Philips, Hranice, únor 2006) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Více Philipsu – a méně zlobivých občanů, kteří mu nechtějí prodat půdu pro stavbu továrny, přál si kdysi v televizi premiér Miloš Zeman. Jeho vláda se snažila ono přání splnit, ale nakonec to nevyšlo. Poslední lednový pátek oznámil hranický výrobce televizních obrazovek LG Philips Displays, že kvůli nedostatku peněz a krachu své mateřské firmy zastavuje výrobu. Poté, co Paroubkův kabinet firmě nabídl třísetmilionovou oživovací injekci, se pásy opět rozjely. Vzápětí se ale ukázalo, že pomoc by mohla odporovat pravidlům Unie. Český stát již do hranické továrny nasypal v investičních pobídkách přes jeden a půl miliardy korun. Jak se mu to vyplatilo a jak by se vyplatila další pomoc?

Kde ti lidé utrácejí?

„Všichni jsme to považovali za spásu. Obchodníci budou mít vyšší tržby, sportovci budou mít sponzora,“ vzpomíná starosta Vladimír Juračka na příchod Philipsu před šesti lety. Bohatý investor sliboval, že v Hranicích zaměstná přes tři tisíce lidí a utratí za stavbu nového závodu více než 20 miliard korun.

„Těšili jsme se, že lidi budou mít práci a peníze,“ říká majitelka hranické cukrárny Slast Libuše Stolárová. „Na tržbách jsme to nepoznali. Pokud lidi víc utrácejí, tak jinde.“ Podobně mluví i další malí obchodníci v Hranicích. Příchod Philipsu totiž vyvolal i naději obchodních řetězců a do dvacetitisícového města jich přišlo najednou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].