Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Tuzemským bankám, kritizovaným za vysoké bankovní poplatky, hodila rukavici – kampelička. Družstevní záložna Fio totiž zrušila poplatky za vedení účtu.

Tuzemským bankám, kritizovaným za vysoké bankovní poplatky, hodila rukavici – kampelička. Družstevní záložna Fio totiž zrušila poplatky za vedení účtu. Dosud se něčím podobným chlubila pouze eBanka – ovšem jen pro klienty, kteří na účet měsíčně vkládali nejméně 15 tisíc korun. Navíc úspora je u ní symbolická a jde pouze o reklamní tah: za jakoukoliv transakci si eBanka stejně nechává jednotlivě platit, a to včetně příchozí platby. Pohled do ceníku záložny Fio překvapivě ukazuje, že zdarma je nejen vedení účtu, ale i drtivá většina běžných transakcí. Podobné je to i s úroky: záložna dává téměř dvojnásobek toho co ostatní banky.

Většina čtenářů asi zbystří a vzpomene si na obří reklamní kampaně se sliby až dvacetiprocentních úroků a pak na pády kampeliček, které jsme museli platit ze svých kapes. Je už ale jiná doba. Ony dvojnásobné úroky znamenají stále jen necelá dvě procenta ročně a strach politiků z dalších pádů navíc kontrolu kampeliček zpřísnil až nadbytečně. Co se týče oněch poplatků – kampelička udělala jen to, co dělá už velká část bank na západ od nás: vydělává především na tom, že uložené peníze půjčuje dál. Jistě, i když je FIO největší záložna v zemi s miliardou vkladů, pro velké bankovní domy v zemi je to konkurence k smíchu, ale možná je přinutí k zamyšlení.

Antonín Charouz je bezva chlapík a skvělý manažer. Pod svá křídla si vzal nejlepšího českého jezdce na rychlých kolech Tomáše Engeho,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].