Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

S maminkou za mřížemi

Malá Helenka (2) se ve Světlé nad Sázavou probouzí do mrazivého odpoledne a hned na jeho prahu se její drobné tělíčko zmítá rozespalým pláčem.

Fotografie: Až to tu dokončíme, půjdem domů. (Helena s dcerou Helenkou) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Až to tu dokončíme, půjdem domů. (Helena s dcerou Helenkou) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Malá Helenka (2) se ve Světlé nad Sázavou probouzí do mrazivého odpoledne a hned na jeho prahu se její drobné tělíčko zmítá rozespalým pláčem. Plyšové hračky bezradně přihlížejí, dítě umí utišit jen houpání na mámině pevném předloktí. Spolu s Helenkou se tak houpe i amatérsky vytetovaný nápis STANDA, který zdobí matčinu ruku. Inkoust v kůži není dávnou vzpomínkou na kriminál. Přestože nikde kolem nejsou vidět mříže, jsme stále za katrem. Helena si ve Světlé nad Sázavou odpykává trest za rvačku. Její dcera Helenka tu „bydlí“ s ní.

Světlá vězeňská výjimka

V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou si děti vybraných odsouzenkyň mohou užít mateřskou náruč, kdy se jim zlíbí. Už tři roky tu funguje speciální oddělení pro matky s dětmi. Věznice stojí na kopci za městečkem. Přátelský žluto-oranžový areál se koncem ledna topí ve zmrzlém sněhu. „Bytovky“ na první pohled vypadají jako nějaká škola v přírodě – a tou před „vězeňskou“ rekonstrukcí opravdu byly. Třímetrová zeď je vyvedena ve stejných uklidňujících barvách a pravý účel zařízení je tak zřejmý až ve vrátnici: výhledu do dlouhé, nečekaně prosvětlené chodby brání mříže. Za nimi „sedí“ celkem čtyři sta padesát žen.

Na specializovaném oddělení pro matky s dětmi je v současné době dvanáct odsouzených. Hantýrka z podsvětí sem příliš nepasuje. „Je to tu spíš jako na dovolené,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].