Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pryč od arabské ropy

George Bush přednesl už svou šestou Zprávu o stavu unie. Ti, kdo čekali převratné vyjádření k již rozjetým partiím, jako je Irák, Írán, Afghánistán či boj proti terorismu obecně, byli zklamáni.

Fotografie: Podpořme alternativní zdroje. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Podpořme alternativní zdroje. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

George Bush přednesl už svou šestou Zprávu o stavu unie. Ti, kdo čekali převratné vyjádření k již rozjetým partiím, jako je Irák, Írán, Afghánistán či boj proti terorismu obecně, byli zklamáni. Nic nového – jen potvrzení vůdčí role USA ve světě – se nedozvěděli. Ale ti, kteří uvažují v horizontech delších, než činí prezidentský mandát, museli být překvapeni. Bush nyní přemýšlí na dvacet let dopředu. Proč ta změna? Nějaké prozření či osvícení? Nikoliv, jen hrozící tíseň ohledně ropy z čím dál nejistějšího Blízkého východu. „Amerika je závislá na ropě, která se často dováží z nestabilních částí světa,“ řekl prezident. A tato závislost se musí snížit. Bush, sám bývalý guvernér naftového Texasu, teď hodlá podporovat výzkum alternativních paliv, získávání lihu ze dřeva a obilnin.

Jeho vyhlášeným cílem je během šesti let dostat tento líh do běžného používání. Biolíh a další technologie mají ovšem jen pomoci hlavnímu cíli: do roku 2025 nahradit více než 75 % ropy až dosud dovážené právě z oblasti Blízkého východu. Na praktické rovině se k dosažení této mety vynaloží federální peníze na výzkum využití alternativních zdrojů, jako je Slunce, vítr, biologické látky, jaderná energie a ekologicky příznivé uhelné elektrárny. Evropa často vnímá Bushe jako strašáka. Teď by ovšem měla být vystrašena doopravdy. Když Amerika, jediná supervelmoc, navíc závisející na blízkovýchodní ropě asi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].