Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Neměl jsem čas na stáž do reality

Pavel Šafr (38) odstupuje po pěti letech z funkce šéfredaktora nejčtenějšího českého deníku Mladá fronta DNES. Zřejmě nejvlivnější český novinář a mezi seriózními médii komerčně nejúspěšnější šéfredaktor na čas opouští vrcholné funkce.

Fotografie: Pavel Šafr. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Šafr. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Pavel Šafr (38) odstupuje po pěti letech z funkce šéfredaktora nejčtenějšího českého deníku Mladá fronta DNES. Zřejmě nejvlivnější český novinář a mezi seriózními médii komerčně nejúspěšnější šéfredaktor na čas opouští vrcholné funkce. Svou kariéru začal po maturitě v politice, ale již v roce 1992 se objevil v Českém deníku. Postupně šéfredaktoroval Telegrafu, Lidovým novinám (kde pobyl skoro čtyři roky) a Mladé frontě DNES. Pavel Šafr je ženatý, má tři děti.

Můžete prozradit, proč odcházíte z Mladé fronty DNES? Zpráva byla velice strohá: šestého února končíte a budete pověřen jinými úkoly…

Když je člověk šéfredaktorem moc dlouho, nemůže už být tak dobrý. Byl jsem příliš dlouho zapřažený do intenzivní činnosti a neměl jsem moc času udělat si stáž do reality normálního života.

S tím lze obecně souhlasit, ale způsob, jak byl váš odchod náhle oznámený, vzbuzoval spoustu možných interpretací.

O tom, že se své profesi budu věnovat jiným způsobem, jsem začal přemýšlet už zhruba před rokem. A jednou se to muselo oznámit. Podrobněji jsem to vysvětlil v dopise, který jsem adresoval redakci. Stojí v něm, že veškeré novinky, změny grafiky a nové přílohy, které jsme dlouho připravovali a které budou přivedeny na trh od 6. února, jsou završením mojí práce jako šéfredaktora v deníku Mladá fronta DNES. To má pro mě logiku. S touto prací je spojen i kolega…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].