Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Co se děje na slovenské kulturní scéně? Podle všeho to tam pěkně vře. Umělci podepisují petici za odstoupení ministra kultury pro jeho neschopnost, nejslavnější bratislavské divadlo Stoka se hroutí.

Co se děje na slovenské kulturní scéně? Podle všeho to tam pěkně vře. Umělci podepisují petici za odstoupení ministra kultury pro jeho neschopnost, nejslavnější bratislavské divadlo Stoka se hroutí. Jiné věci se ovšem daří. Například do Česka nyní dorazila zásilka nových desek z produkce jednoho z nejzajímavějších slovenských vydavatelství Slnko Records. Novinky nejsou vůbec špatné.

Pokud si například pustíte album Sloboda bratislavské kapely Živé kvety, narazíte jednak na směs punku, rocku a folku, ale hlavně na upřímnou (a trochu bezútěšnou) reflexi současné slovenské společnosti: „Za usmievavou maskou ktosi ťa stráži železnou rukou, si človek plný predsudkov, pletieš si zmysel pre poriadok s láskou, možno máš tridsať, ale v skutočnosti máš asi sto päťdesiat rokov, dotiahneš to ďaleko, v žilách ti prúdi krv našich predkov. A sloboda je to, čo ťa najviac irituje,“ konstatuje v titulní písni Sloboda zpěvačka Živých kvetov Lucia Piussi, která se netají obdivem k Joni Mitchellové nebo Annie Lenoxové. Ona bezútěšnost v hlase Lucie možná trochu pramení ze skutečnosti, že má herecké angažmá ve zmíněném krachujícím divadle Stoka.

Jemněji a rafinovaněji než Sloboda působí debut jménem Deň za dňom slovenské elektropopové kapely Noisecut. Pokud jej srovnáme například s některými kousky Muchowovy Ecstasy ofSt. Theresa, je místy více popový. Výjimečně v hudbě Noisecut probleskují zajímavé jazzové a funkové názvuky, spíš jsou ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].