Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Český lev má letos Štěstí

Dobrý rok, napadlo člověka po vyhlášení nominací na výroční filmové ceny Český lev. Tak silného a jednoznačného favorita, jako je Slámovo Štěstí, jsme už dlouho neměli.

Dobrý rok, napadlo člověka po vyhlášení nominací na výroční filmové ceny Český lev. Tak silného a jednoznačného favorita, jako je Slámovo Štěstí, jsme už dlouho neměli. Uspěl v zahraničí, a navíc není jediným důkazem, že v české kinematografii se konečně zabydlel žánr sociálního dramatu ze současnosti. Stojaté vody zdejších laskavých komedií loni rozvířili Mistři, letos Slámovi konkuruje ještě Sluneční stát.

A ani jedna nominace pro potřeštěné, z tradičních domácích přísad uplácané komedie Doblba! či Hrubeš a Mareš je jasným vzkazem tvůrcům, že dobrá zábava se už musí dělat jinak – pokud tedy kromě prodaných vstupenek touží i po uznání. Spokojený divák po letošních Českých lvech může jen doufat, že napříště se na plátně dočká i domácích děl, která by vnášela zdravou kontroverzi do zdejší společenské debaty. Spory kolem Mnichova, Pádu třetí říše či Umučení Krista ukázaly, jak přínosnou reflexi může kinematografie zprostředkovat. Vhodných témat naše dějiny i současnost nabízejí bezpočet.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].