Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velká hra kolem Roztočila

Dostal čtyřiadvacet let za vraždu. Odsoudili ho v nepřítomnosti a bez důkazů, na základě anonymního udání. Žádali cizí státy o jeho vydání, ale Německo i Rakousko vzkázalo: Ne, proces s tím mužem nebyl spravedlivý. Teď se údajný vrah vrátil dobrovolně do vlasti a skončil ve vazbě.

Fotografie: Připraven na spravedlnost. (Roztočil) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Připraven na spravedlnost. (Roztočil) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Dostal čtyřiadvacet let za vraždu. Jenže tvrdí, že je nevinen. Odsoudili ho v nepřítomnosti a bez důkazů, na základě anonymního udání. Žádali cizí státy o jeho vydání, ale Německo i Rakousko vzkázalo: Ne, proces s tím mužem nebyl spravedlivý. Pak ho chytili na hranicích a seděl tu pět let, pak uprchl k sestře na Západ a návrat podmínil obnovou procesu. Teď se údajný vrah vrátil dobrovolně do vlasti a skončil ve vazbě. Rostislav Roztočil a jeho třicetiletý příběh.

Kdo byl Nabíl Chalili?

Letiště Praha-Ruzyně, 18. prosince 2006, půl deváté večer: U východu B přešlapuje houf novinářů. Televizní kamery uvádějí příchozí z letadla do rozpaků. „Ach, danke, danke,“ pitvoří se do role filmové hvězdy mladík a mává do objektivů. Za ním vychází žena středních let v krátkém červeném kabátku. Novináři ji nelekají. „Proběhlo to v klidu, na letištní ploše. Říkali, že zatýkají slušného člověka, ani mu nenasadili pouta,“ popisuje Stanislava Rupp zatčení svého bratra.

O den později nařizuje soudkyně Oldřiška Rysová obnovit Roztočilův dvacet let starý proces a navrátilce posílá do vazby. Své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že Roztočil loni utekl z české věznice. „Stal se nedůvěryhodným, mohl by se skrývat a vyhýbat spravedlnosti,“ říká soudkyně Rysová na adresu muže, který se dobrovolně vydal do rukou české justice.

Vraťme se na chvíli o několik desítek let…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].