Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pohled z vesmíru

V dubnu 2005 se na mapové vyhledávací službě společnosti Google poprvé objevily satelitní snímky vybraných míst na zeměkouli. Vznikl tehdy blog bratrů Alexe a Jamese Turnbulových, web designerů ze skotského Edinburghu. Ti byli tak fascinováni brouzdáním po satelitních mapách, že se rozhodli na svých stránkách zveřejňovat zajímavá místa, na která při svých virtuálních toulkách narazili.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V dubnu 2005 se na mapové vyhledávací službě společnosti Google poprvé objevily satelitní snímky vybraných míst na zeměkouli. Vznikl tehdy blog bratrů Alexe a Jamese Turnbulových, web designerů ze skotského Edinburghu. Ti byli tak fascinováni brouzdáním po satelitních mapách, že se rozhodli na svých stránkách zveřejňovat zajímavá místa, na která při svých virtuálních toulkách narazili.

Vyzvali další fanoušky tohoto typu cestování, aby se k nim připojili. Po téměř dvou letech fungování blogu na adrese www.googlesightseeing.com nashromáždili tisíce zajímavých záběrů, ať už klasických pamětihodností nebo třeba nudistů na střechách domů. Vše přehledně rozdělené do kategorií nebo lokalit – pokud vás zrovna nezajímají nové raketoplány na bajkonurském kosmodromu nebo ponorky na ruských vojenských základnách, můžete rovnou přeskočit například na zajímavé přírodní útvary.

Obraz světa by však nebyl úplný, kdyby chyběla sekce Podivnosti. Kruhy v polích nebo různé neidentifikovatelné létající objekty ocení milovníci záhad. Na stránkách je také několik snímků z Česka, například Václavské náměstí.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2006 pod titulkem Pohled z vesmíru