Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Ty nejlepší knihy pro tento týden.

Milan Ohnisko, Michal Šanda, Ivan Wernisch: Býkárna, Druhé město, 78 stran

Tahle „bejkárna“ vznikla pro obveselení autorského tria, básníků nevšedního jazyka a nevšedního životního stylu. „Vyliž mi kufr/ vyliž mi tetu/ vyliž mi kanára/ zaklapni kecky/ kokrdo,“ dočteme se v básni Vyliž mi.

Daniela Hodrová: Citlivé město – eseje z mytopoetiky, Akropolis, 416 stran

„Město s výrazným středem, dominantami, město–osobnost představuje dobře čitelný text, kterému obyvatel a také cizinec může rozumět, může tento text číst svou chůzí a podílet se na něm svým obýváním a pobytem. Složitější situace nastává u města, jemuž chybí dominanty, výrazné body, o které by se čtenář města mohl opřít.“ Více v souboru esejů šedesátileté spisovatelky a literární teoretičky.

Jak se učil vítr číst – básně pro děti, Dauphin, 80 stran

„Tatínek holčičkám vzkazuje:/ zlobivej pejsek se uvazuje/ když začnou zlobit kohouti/ zobákem se jim zakroutí/ čumáček máčejí kočky/ zlobivejm koťatům do močky/ ale to nejhorší/ řeknu vám nakonec:/ zlobivý děti strčí se pod hrnec!“ vzkazoval svým ratolestem Ivan Martin Jirous, když se nemohl podílet na jejich výchově vinou bolševických soudů, které ho posílaly do jednoho vězení za druhým. V této sbírce najdeme i texty Josefa Hiršala, Jiřího Hůly či Víta Janoty.

Zdeněk Neubauer: O svatém Františku aneb zrození ducha novověku, Malvern, 224 stran

První část trilogie, kterou filozof Zdeněk Neubauer (1942) věnoval pátrání po kořenech vědy.

Jana Kepartová (ed.): Antika? Zajděte do kina, přečtěte román…, NLN, 210 stran

Sborník pohledů na současné interpretace antických témat ve filmu, literatuře či výtvarném umění. Dojde na Petersenův velkofilm Trója či Aischylovu Oresteiu uváděnou v Národním divadle v režii Ivana Rajmonta.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2006 pod titulkem Knihy