Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Iluze rudého Měsíce

„Nechci usínat pod rudým Měsícem,“ hřímal počátkem 60. let Lyndon B. Johnson. Uplynulo několik desítek let a jeho výrok je náhle znovu aktuální. Protivníkem USA v boji o Měsíc by se mohl stát nikoli již Sovětský svaz, ale Čína.

„Nechci usínat pod rudým Měsícem,“ hřímal počátkem 60. let minulého století tehdejší viceprezident (a pozdější prezident) Spojených států Lyndon B. Johnson. Uplynulo několik desítek let a jeho výrok je náhle znovu aktuální. Protivníkem USA v boji o Měsíc by se mohl stát nikoli již Sovětský svaz, ale jiná komunistická země (dá-li se tak ještě nazvat) – Čína. Nebo je vše trochu jinak?

Spojené státy v prosinci 2006 představily své plány na vybudování trvale obydlené lunární základny. A jako jeden z hlavních argumentů, proč o něco takového usilovat, opět zaznělo varování, že budou-li USA váhat, z Měsíce může dříve než angličtina zaznít čínština… Podobná slova se opakovaně ozývají v americkém Kongresu i v NASA.

Je to jen logické, nikdo by nechtěl vidět Čínu v lunárních závodech více než Spojené státy. Čína by totiž na něco podobného musela vynaložit enormní finanční prostředky, což by ji oslabilo. Navíc by se soustředila na oblast, kde by pro USA nebyla nebezpečná. Především by ale protivník síly bývalého Sovětského svazu umožnil zdůvodnit americký lunární program, který bude nesmírně nákladný. Podle střízlivých odhadů vyjde na 104 miliard USD – ovšem jen do okamžiku prvního „nového“ přistání na Měsíci, k němuž má dojít zhruba v roce 2020. Vybudování základny by vyšlo ještě mnohem dráž. Proto americký program nebude lehké obhájit, až nastoupí nová politická reprezentace.

Faktem je, že Čína se o vesmírného souseda Země…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].