Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V gravitačním poli EU

Odborníci, politici i novináři se v posledních dnech ptali stále dokola: Proč nám ho nechtějí dát? Češi diskutovali o sídle jedné z nejprestižnějších evropských agentur, globálního navigačního satelitního systému Galileo, a zdálo se, že neochotě Unie poslat agenturu do Prahy nerozumí.

Odborníci, politici i novináři se v posledních dnech ptali stále dokola: Proč nám ho nechtějí dát? Češi diskutovali o sídle jedné z nejprestižnějších evropských agentur, globálního navigačního satelitního systému Galileo, a zdálo se, že neochotě Unie poslat agenturu do Prahy nerozumí. Ta otázka byla položena špatně. Důležitá je jasná odpověď na dotaz: Proč by měl Galileo putovat právě do Holešovic?

Proč žádat solidaritu

Aby nedošlo k nedorozumění – snaha současné vlády a prezidenta prosadit kandidaturu Prahy je chvályhodná. Češi si z čistě praktického hlediska sídlo agentury nezaslouží o nic méně než jejich protikandidáti z Velké Británie, Německa, Nizozemí nebo třeba Belgie. Rozhovor se šéfem České kosmické kanceláře (taková organizace skutečně existuje) prozrazuje opravdový zápal, Česko splňuje zadané podmínky a může se kromě toho prokázat konkrétními výsledky, o nichž většinou laická veřejnost nemá tušení. V Praze se konaly kosmické konference, Češi se podílejí na projektech Evropské vesmírné agentury a usilují o plné členství, v evropských družicích najdete výrobky českých firem a čeští vědci vyvíjejí i součásti samotného systému Galileo. Vládní přihláška obsahuje mimo obecné vychloubání se krásami Prahy a počtem vysokých škol také nabídku již existující budovy určené pro sídlo dozorčího orgánu agentury. Není to málo, ale není to dost.

Česko kvalitou své nabídky své konkurenty možná překvapilo, stále ale není jednoznačně nejlepší,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].