Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Euro za dvacet

Také díky dosavadnímu kurzu koruny žije střední Evropa v nereálném světě.

Také díky dosavadnímu kurzu koruny žije střední Evropa v nereálném světě.

Slovensko má problém. Koalice Roberta Fica schválila státní rozpočet, který dává předpoklady k tomu, aby se v lednu 2009 přestalo na Slovensku platit slovenskými korunami a přešlo se na jednotnou evropskou měnu. Už nyní se koruna v „čekárně na euro“ musí pohybovat v patnáctiprocentním pásmu kolem kurzu eura stanoveného Národní bankou Slovenska.

To při původně stanoveném kurzu 38,455 za euro znamená, že by slovenská koruna neměla oslabit pod 44,22 za euro nebo posílit nad 32,69. Právě druhá hranice dělá poslední dny guvernérovi Národní banky Slovenska Ivanu Šrámkovi vrásky na čele. Slovenská koruna totiž druhý prosincový týden prolomila hranici 35 korun za euro a ani to její posilování nezastavilo. Investoři teď očekávají, že Slovensko bude muset posunout pásmo pohybu eura.

Ani guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se tvrdnutí české koruny (slovenská posiluje rychleji a dostala se na kurz, kde byla naposledy v roce 2004) nestačí divit. „Já většinou nezaujímám žádný názor, pokud se kurz úplně nezblázní. A k tomu není zase tak daleko,“ nechal se slyšet Tůma. Slušně si stojí i polský zlotý a po prosazení vládního úsporného programu dokonce i maďarský forint.

Ještě výraznější je posilování všech středoevropských měn vůči americkému dolaru, ale tam střední Evropa více méně kopíruje celosvětový vývoj, byť růst kurzu je rychlejší. Za všechna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].