Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Čunek nabízí lidem naději

Kritické hodnocení kontroverzního předsedy KDU-ČSL vyvolalo řadu reakcí. Polemiky se účastní i nejmladší místopředseda KDU-ČSL David Macek, který v novém šéfovi vidí šanci pro tuto zemi.

Kritické hodnocení kontroverzního předsedy KDU-ČSL vyvolalo řadu reakcí. Polemiky se účastní i nejmladší místopředseda KDU-ČSL David Macek, který v novém šéfovi vidí šanci pro tuto zemi.

V článku Erika Taberyho Křesťanští demokraté si vybrali své nebe v minulém čísle Respektu se objevuje názor, který je v poslední době dost častý. Že totiž „stačí publikovat kritický článek na Čunkovu adresu a ozvou se neonacisté“. Ano, bohužel i neonacisté se někdy ozvou. Já se rozhodně k neonacistům hlásit nemíním, ale přesto bych si dovolil se Jiřího Čunka zastat.

Nejčastější výtkou na adresu nového předsedy KDU-ČSL je jeho údajný populismus. Ponechme stranou, že populistická je každá „načasovaná“ volební kampaň, každý billboard, který se objeví měsíc před volbami. Možná je populismus i to, že si Jiří Čunek nechal před lety ve Vsetíně udělat anketu mezi jeho obyvateli, co považují za největší problém. Osmdesát procent odpovědí znělo: soužití s nepřizpůsobivými Romy. Zjednodušeně bylo vyjádřené povzdechem: „Zatímco já musím pracovat a platit, oni nepracují, vytvářejí nepořádek a město jim promíjí platby za nájem.“

Jelikož je Jiří Čunek muž činu, rozhodl se s tím něco dělat. Samotný způsob provedení zřejmě nebyl nejlepší, ale samotná odvaha dát věci do pohybu přispěla k tomu, že se mu podařilo rozpoutat širokou diskusi o sociální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].