Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Montovny nás nezachrání

Ing. Jaroslav Míl, MBA (48 let) je od dubna 2004 prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Fotografie: Jaroslav Míl • Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Míl • Autor: Respekt

Ing.Jaroslav Míl,MBA (48 let) je od dubna 2004 prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Je vyučený elektrikář, absolvent Elektrotechnické fakulty ČVUT a má diplom i z jaderné energetiky. Titul MBA získal v roce 1998 na britské Sheffield Hallam University. Byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Elektráren Opatovice a později nejvyšším šéfem elektrárenské společnosti ČEZ. Jaroslav Míl je ženatý, má syna a dceru.

Když se podíváme z okna, máme před sebou město, které zažívá boom, jaký tady nikdo nepamatuje. Co na vývoji po vstupu země do EU vám působí radost?

To, že její hospodářství zatím funguje bez ohledu na to, jakou máme či nemáme vládu. Jenže země, aby pojistila prosperitu, musí v době růstu vytvořit podmínky pro to, aby se nastartoval ještě větší růst nebo udržitelnější růst na další období. A my jsme to neudělali.

Co přesně jsme neudělali?

Všude se mluví o podpoře výzkumu, vývoje, o inovacích, zahraničních pobídkách. A co děláme my? Přitáhneme zahraničními pobídkami manufakturu, výrobnu a automobilku. Ta má navíc ohromnou spotřebu energie, což povede k plýtvání zdroji.

Co jsme mohli udělat místo toho?

Třeba vybrat mýtný systém, který je postaven ne na zastaralé, ale na nové satelitní technologii. Místo podílu českých firem na dodávkách železa pro mýtné brány…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].