Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bylo by to krásné, ale…

Ke zručnostem současného politika patří i schopnost marketingové prezentace vlastních záměrů. Nazvat vlastní program sloganem Sedm statečných reforem pro budoucnost, jako to udělala Občanská demokratická strana, je právě jedním z pokusů, jak zapůsobit.

Fotografie: Tedy pánové, my se tady předvádíme a támhle ti dva mezitím krásně vylupují banku. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tedy pánové, my se tady předvádíme a támhle ti dva mezitím krásně vylupují banku. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ke zručnostem současného politika patří i schopnost marketingové prezentace vlastních záměrů. Politika se musí umět mediálně prodat, jinak nezabírá a i ty sebelepší ideje nakonec upadnou do zapomnění. Program strany, to dnes není žádný podrobný elaborát, ale efektní billboard. Spíš než esej či brožurka vtipná reklama s falešnými soby.

Nazvat vlastní program sloganem Sedm statečných reforem pro budoucnost, jako to udělala Občanská demokratická strana, je právě jedním z pokusů, jak zapůsobit. Odkaz na kultovní western je zřejmý a jasný, i když pravda, chválit se předem za odvahu je přinejmenším nevkusné… Ale co, každý jsme přece nějaký.

Omezíme dávky

Podrobnější četba sedmi reformních okruhů, které dala ODS dohromady, námitky (ne)vkusu poněkud zmírňuje. Soupis potřebných reformních kroků prakticky vyčerpává vše, o čem se v České republice v posledních letech mluvilo, ať už to bylo snižování počtu úředníků a výdajů státu (o dva procentní body), snižování dávek a daní, včetně rušení daní z dividend a kapitálových výnosů, reforma důchodů, zdravotnictví nebo ulehčení soukromého podnikání.

To vše návrh vládního programu ODS obsahuje, v mnoha položkách dokonce s konkrétními termíny plnění, což je nejen velmi důležité, ale i průlomové. Ještě žádný budoucí vládní tým nebyl ve svých proklamovaných slibech tak konkrétní.

Kroků, které ODS navrhuje, je hodně. Pokud by se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].