Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

A to je ta krásná země

Prvního prosince radnice v Litvínově uspořádala referendum, zda bránit, či nebránit město před rozšiřujícím se kráterem hnědouhelného dolu.

Fotografie: S pádem limitů padnou i stromy. Nebo je tu snad někdo, kdo by se na ně chtěl vracet? (Důl Mostecké uhelné před Litvínovem) • Autor: Respekt
Fotografie: S pádem limitů padnou i stromy. Nebo je tu snad někdo, kdo by se na ně chtěl vracet? (Důl Mostecké uhelné před Litvínovem) • Autor: Respekt

Toxickou chemičku na předměstí a hokejisty ve žlutočerných dresech si s tímhle místem u paty Krušných hor spojí většina českých domorodců okamžitě. A teď jim Litvínov vryl do povědomí další zářez. Prvního prosince tady radnice uspořádala referendum, zda bránit, či nebránit město před rozšiřujícím se kráterem hnědouhelného dolu. A Litvínovští při hlasování dokázali zaujmout celou zemi – svým nezájmem. K těžbě, plánované na příštích více než sto let, se tu přišel vyjádřit jen zhruba každý třetí člověk a plebiscit se tak stal neplatným. Stejně před časem dopadlo i lidové hlasování o miliardovém přesunu hlavní vlakové stanice v Brně. Rodí se tak otázka, proč je tu většina lidí k rozhodování o osudu vlastního domova lhostejná.

Doufali jsme

„Čekali jsme na výsledky hodně napjatí, to zklamání pak bylo velké,“ prohodí Marika Hejlová a vrací se ke štamgastům za barem „nádražní“ restaurace v nedalekém Horním Jiřetíně. Vlaky už tu nejezdí řadu let, pár posledních pražců za budovou se po několika metrech ztrácí v zemi. Kvůli hnědouhelným dolům nemají zdejší koleje kam pokračovat. Jak známo, ztratit by se teď mohlo i celé nádraží a spolu s ním i stovky dalších domů v Jiřetíně a přilehlých Černicích. Na místě obou vesnic chtějí těžaři z Mostecké uhelné vybagrovat další mamutí jámu na hnědé zlato.

To je známá věc, stejně jako to, že zatím jim v tom brání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].