Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tudy tekly jedy

Kolem Labe stále vládne smutek. Z kolínské Draslovky unikl 9. ledna kyanid a několik dní zabíjel ryby. Jedná se o největší poříční katastrofu posledních desetiletí. V šoku ze selhání Draslovky je celý kraj.

Fotografie: Co se tu opravdu stalo? (Labe u Nymburka.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Co se tu opravdu stalo? (Labe u Nymburka.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Kolem Labe stále vládne smutek. Z kolínské Draslovky unikl 9. ledna kyanid a několik dní zabíjel ryby. Jedná se o největší poříční katastrofu posledních desetiletí. V šoku ze selhání Draslovky je celý kraj. Vždyť tahle osvědčená fabrika vyrábí chemikálie k výrobě textilu a plastů bez potíží už více než sto let. A její šéfové jsou ostřílení veteráni chemického průmyslu. Únik jedů ale přiznali až čtyři dny poté, co začaly zabíjet. „Netušili jsme, že to jde od nás. Divíte se, když je na řece tolik fabrik?“ říká očividně nešťastný generální ředitel Pavel Brůžek. „Ale nezříkáme se zodpovědnosti. Chceme škody nahradit.“ Havárie, ke které slovy ředitele Brůžka došlo „neuvěřitelným a nepravděpodobným selháním technologie“, má jednu radostnější tvář: kyanid z vody brzo vyprchá. „Řeka bude brzy zase čistá,“ říká ředitel Brůžek. „Ale naše jméno ne.“ Jeho smutek však kolínské radní ani trochu nedojímá.

„Je nám to líto!“

Z centra Kolína je to do industriální zóny čtvrthodinka autem. Po obou stranách silnice, kde nepřetržitě sviští kamiony, je změť výrobních hal, skladů, výměníkových stanic, dělnických ubytoven, teplovodních potrubí. Nad kyanidovou chemičkou se vypíná komín z dvacátých let. Draslovka se třemi stovkami zaměstnanců tu patří k menším podnikům. K návštěvě se hlásíme ve vrátnici. Uvádíme, že bychom v továrně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].