Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Hranický výrobce televizorů Philips, kterého bývalý premiér Miloš Zeman vydával za ukázkový příklad prospěšnosti podpory zahraničních investic, v pátek oznámil, že v Česku zastavuje výrobu a jeho mateřská firma LG Philips Displays požádala o ochranu před věřiteli.

Fotografie: Miloši, končíme. (Šéf Philipsu Kleisterlee.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Miloši, končíme. (Šéf Philipsu Kleisterlee.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Hranický výrobce televizorů Philips, kterého bývalý premiér Miloš Zeman vydával za ukázkový příklad prospěšnosti podpory zahraničních investic, v pátek oznámil, že v Česku zastavuje výrobu a jeho mateřská firma LG Philips Displays požádala o ochranu před věřiteli. Zatím sice ještě není jisté, zda se výroba v Hranicích přece jen v omezené míře nerozjede (koncern pouze oznámil, že zredukuje své celosvětové kapacity o 15 procent), CzechInvest, který na přilákání firmy vynaložil více než miliardu korun z kapes daňových poplatníků, ale již prohlásil, že i přes uvedené pobídky stát na investici vydělal – na podpoře v nezaměstnanosti by prý zaplatil víc, než kolik činily dosud pobídky. Těžko to zatím ověřit na přesných číslech, takže první dojem z hranického pádu je jasný: se vzpomínkou na nedávné terorizování lidí odmítajících prodat svou půdu pro fabriku Hyundai (a ostatně i dříve pro Philips) se nelze než ptát, zda to přece jen s podporami a podlézáním potenciálním investorům nepřeháníme.

Dobrá zpráva pro euroskeptiky: kvůli rozbití Evropské unie nemusíte hnout prstem. Všechnu práci za vás odvedou ministři údajně proevropských vlád. Budou-li o každé prkotině opakovaně vyjednávat způsobem, jaký předvedli šéfové resortů financí minulý týden, nebudou se modré vlajky s hvězdami třepotat na vládních budovách dlouho.

Všichni už víme, že vyhrožování vetem kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].