Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Půl kroku správným směrem

Súdán dostal kvůli porušování lidských práv přes prsty od ostatních afrických zemí. Na summitu Africké unie ve vlastním hlavním městě Chartúmu byl donucen stáhnout svoji kandidaturu na předsednictví v organizaci s ambicí stát se africkou obdobou své evropské jmenovkyně.

Súdán dostal kvůli porušování lidských práv přes prsty od ostatních afrických zemí. Na summitu Africké unie ve vlastním hlavním městě Chartúmu byl donucen stáhnout svoji kandidaturu na předsednictví v organizaci s ambicí stát se africkou obdobou své evropské jmenovkyně. Část členských států totiž dala Súdánu najevo, že předsednictví země, na jejímž území probíhá genocida, by zdiskreditovala pověst celé Unie.

Ostudou Súdánu jsou pokračující zvěrstva v provincii Dárfúr, kde se Chartúmem podporované milice podílejí na znásilňování, vraždění a vyhánění obyvatelstva z domovů. Podle různých odhadů v oblasti zahynulo 200–300 tisíc obyvatel.

Súdán na nesouhlas afrických kolegů reagoval stažením kandidatury a na jeho místo nastoupilo Kongo. Súdán prý přijde na řadu napřesrok. Polovičaté řešení? Podle agentury AFP Súdánci odklad čtou jako ultimátum. „Dáme si věci do pořádku, zameteme si před vlastním prahem, abychom v roce 2007 už mohli stanout v čele,“ citovala agentura súdánského ministra Deng Alora.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].