Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Průvodce zvídavých

Na historika současnosti čeká zvlášť v Izraeli spousta nástrah. Kdyby člověk věřil konspiračním teoriím, musel by si myslet, že se politolog Marek Čejka domluvil s Izraelci i Palestinci.

Na historika současnosti čeká zvlášť v Izraeli spousta nástrah. Kdyby člověk věřil konspiračním teoriím, musel by si myslet, že se politolog Marek Čejka domluvil s Izraelci i Palestinci. Jak jinak vysvětlit, že kniha, která pohled na konflikt ve Svaté zemi dotáhla až do druhé poloviny roku 2005, vyšla těsně před volbami v Palestině i Izraeli? Racionální vysvětlení je samozřejmě po ruce. Ten, kdo spor systematicky pozoruje delší dobu, musel chtě nechtě dojít k závěru, že po konci druhé palestinské intifády právě před rokem a izraelském stažení z Gazy půl roku poté zraje doba k přelomovým událostem a že faktografická příručka o historii i současnosti konfliktu přijde vhod. Stalo se a řekněme hned, že je to kvalitní a užitečný počin nejenom v českém kontextu.

Historie, kterou žijeme

Dějiny biblických počátků Svaté země, její historie středověká i novověká už byly popsány mnohokrát obšírněji i přesněji než v Čejkově podání. Nicméně posledních pět, možná dokonce deset let je pro naprostou většinu čtenářů v souhrnu, jaký nabízí tento autor, jinde nedostupných. Navíc jsou tu události podány ne z pohledu jedné či druhé strany, ale při zohlednění a prezentaci pozic obou. Protože jde o historii – respektive současnost – ještě nestrávenou, nezažitou a nejednoznačně interpretovanou, pouští se autor jako historik na velmi riskantní pole.

Zkusme si dát příklad ze zdejších poměrů. Politologové a historici se v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].