Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mooreova pomsta na budoucnosti

Klasik britského komiksu Alan Moore už zdomácněl i v českých překladech. Právě vydaná kniha V jako vendeta patří k jeho nejlepším. Název říká v podstatě vše.

Fotografie: Cože? Thatcherová vyhrála volby? Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Cože? Thatcherová vyhrála volby? Repro Respekt • Autor: Respekt

Klasik britského komiksu Alan Moore už zdomácněl i v českých překladech. Právě vydaná knihaV jako vendetapatří k jeho nejlepším.

Název říká v podstatě vše. Pomsta je hlavním tématem i motorem knihy. Záhadná postava s výrazem žolíka, vzezřením připomínající (nikoli náhodou) Guye Fawkese, autora neúspěšného pokusu o atentát na britský parlament, bloudí Londýnem roku 1997 a mstí se za dávná příkoří. Systematicky likviduje všechny, kteří měli co do činění s koncentračním táborem, který byl mezitím zrušen.

Děj tohoto futuristického románu je zasazen do roku 1997, ovšem Londýn, jak ho kniha líčí, je na hony vzdálen nedávné podobě britské metropole. Moore psal Vendetu na počátku 80. let, a jeho „1997“ je tedy futuristická projekce, něco na způsob Orwellova 1984. A stejně jako Orwell ani Moore neviděl budoucnost nijak růžově. Londýn roku 1997 je metropolí země, která přežila zběsilou atomovou válku a stala se totalitním fašistickým státem. Podobně jako mnozí jiní britští spisovatelé, třeba Ian McEwan nebo Martin Amis, i Alan Moore vnímal atmosféru 80. let jako dobu bezprostřední hrozby. Zatímco východní intelektuálové vzhlíželi k Západu s nadějí a uvědomovali si, že totalita nemůže vydržet dlouho, řada západních umělců měla z rudé říše zla skutečné obavy. A přesně v tomto duchu psal Moore Vendetu.

Jako levicový anarchista navíc tehdy, z kraje 80. let,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].