Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ledoborce proti Americe

Budoucí konzervativní premiér Kanady Stephen Harper překvapil jen několik dní po svém volebním vítězství. Zatímco svět jeho nástup k moci po dvanácti letech vlády labouristů vesměs interpretoval jako pootočení liberální Kanady směrem k jižnímu sousedovi, designovaný premiér se místo toho pustil se Spojenými státy do křížku.

Fotografie: Stephen Harper prolamuje ledy. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Stephen Harper prolamuje ledy. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Budoucí konzervativní premiér Kanady Stephen Harper překvapil jen několik dní po svém volebním vítězství. Zatímco svět jeho nástup k moci po dvanácti letech vlády labouristů vesměs interpretoval jako pootočení liberální Kanady směrem k jižnímu sousedovi, designovaný premiér se místo toho pustil se Spojenými státy do křížku. Důvodem je záměr vyslat do arktických moří vojenské ledoborce, jež mají podle představ budoucího předsedy vlády hájit územní nároky Kanady před Američany, ale také Rusy a Dány.

V severních končinách planety totiž nastávají velké změny. Díky planetárnímu oteplování taje led na mořské hladině, což sice nejspíš bude znamenat konec ledních medvědů, ale zároveň začátek půtek o nové obchodní cesty, ložiska ropy a plynu a práva na rybolov. Země, jež svým zamrzlým severním hranicím dříve nevěnovaly pozornost, se začínají starat. A ukazuje se, že hranice jsou nezakreslené, nároky nevznesené – a ty vznesené zase nikým neuznané.

Jako v případě kanadských, proti kterým se hlasitě ohradil americký velvyslanec v Ottawě. Stephen Harper však ze svého odhodlání připojit sporná území ke Kanadě ustoupit nehodlá. „Mandát jsem dostal od Kanaďanů, a ne od amerického velvyslance,“ konstatoval budoucí premiér.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].